All about dogs


 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  Login  

Share | 
 

 njemacki ovcar

Go down 
Autor/icaPoruka
doby_rott
Admin


Broj postova : 18
Join date : 01.11.2008

PostajNaslov: njemacki ovcar   sub stu 01, 2008 7:37 pm

NJEMAČKI OVČAR [FCI No. 166]
Originalni naziv rase: DEUTSCHER SCHAEFERHUND
Zemlja porekla: NJEMAČKA
Sekcija: 1
Podsekcija:

Klasifikacija FCI: grupa I - Pastirski psi i psi tjerači stoke (osim švicarskih pastirskih rasa) Sekcija 1. Ovčarski psi sa ispitom u radu.

Pravokutnog je tjelesnog oblika, jak i mišićav. Isijava moć svojih predaka, inteligenciju i pokretljivost. Tijelo mora biti građeno funkcionalno, harmonično i skladno. Već na prvi pogled mora biti vidljiva razlika među spolovima. Kreće se kasom, stoga su kod njemačkog ovčara posebno važni pravilni kutovi medu udovima. Glava je suha, s jakom klinastom gubicom. Uši moraju biti uspravne i postavljene tako da su ušne školjke usmjerene naprijed. Na repu je dlaka nešto duža. Rep mora doseći skočni zglob. Dlaka je oštra, a poddlaka gusta. Osnovna boja je crna s odgovarajućim oznakama pšenično smeđe do sive boje. Visina mužjaka od 61 do 65 cm, ženki od 55 do 60 cm.

Njemački ovčar je najomiljenija službena pasmina na svijetu. Uzgajači i Ijubitelji su udruženi u u WUSV (Svjetski savez njemačkih ovčara). Samo u Njemačkoj je 150 000 članova Društva njemačkih ovčara i oko 15 000 prijavljenih uzgajača. Njemačkih ovčara na svijetu ima 1,5 milijun.

Prvi pas koji je bio upisan u knjigu njemačkih ovčara bio je "Horand von Grafrath", koji se prvobitno zvao "Hektor-Linksrhein" i postao je otac svih ovčara. Njegov vlasnik, konjanički satnik Max von Stephanitz, ovako ga je opisao: "Horandu von Grafrathu je sudbina namijenila upis pod brojem jedan u rodovnu knjigu njemačkih ovčara. Za tadašnje kinološke zanesenjake to je bio pas koji je ostvario njihove snove. Bio je dovoljno velik, jakih kostiju, lijepih tjelesnih linija, s plemenitom glavom, suhim i žilavim tijelom, izvanredno skladno građen. Imao je i primjerne osobine, i to čuđenja vrijednu privrženost svojem gospodaru, a prema drugima pokazivao je bezobzirnu suverenost. Žalosno je da Horand u mladosti nije imao pravi odgoj, unatoč tome je bio poslušan i aktivan. S druge strane bio je potpuno samostalan, bijesan neprijatelj, divlji borac i nezaustavljiv napadač u vježbama obrane. Nikada nije bio lijen, već uvijek aktivan, dobrodušan prema Ijudima koji mu nisu ništa htjeli učiniti, mada nepovjerljiv prema svim strancima. Jako je volio djecu i uvijek je bio zaljubljen. Bio je čuđenja vrijedan pas i posjetitelji ga se nisu mogli nagledati. Svojeg je vlasnika, ipak, puno puta razljutio. Što bi bilo da je Horand bio dobro odgojen? Njegove greške bile su posljedica lošeg odgoja, a ne njegovih prirodnih osobina. Radne sposobnosti su mu još u mladosti bile zatrte, bolje rečeno, nisu bile dovoljno iskorištene. Taj bi pas bio posebno sretan da se u mladosti netko njime bavio i bio bi potpuno vodljiv." Stephanitzov opis osobina njemačkog ovčara još uvijek vrijedi. Prikazane su njegove prednosti i njegove slabe osobine. Opis govori da njemački ovčar nije za svakoga. To nije pas za stalan boravak u psećoj kućici, ali niti za kauč.

Povijest njemačkog ovčara

Za nastanak njemačkog ovčara je, dakle, najzaslužniji konjanički satnik von Stephanitz. Bio je pravi kinološki zanesenjak. Zanimali su ga prije svega psi koje su imali ovčari i pastiri. S prijateljem Arthurom Meyerom i još nekim zanesenjacima osnovao je Savez njemačkih ovčara (Verein fur Deutsche Schaferhunde). Sretna okolnost je bila što se tako sposoban i odlučan čovjek, kao što je bio von Stephanitz, mogao potpuno posvetiti uzgoju, razvoju i školovanju te pasmine. Imao je jasno postavljene ciljeve i uvijek je znao što želi. Svoja stajališta znao je odlučno zagovarati. Borio se prije svega za to da njemački ovčar ne postane modni pas (sada, na žalost, takva opasnost postoji), kao što se to dogodilo škotskom ovčaru. Isto tako nije htio da postane cirkuski pas ili napadačka zvijer. Početak je bio težak i ne baš poticajan. Pomoglo je to da su pse počeli koristiti u policiji za traganje. To je bitno utjecalo na razvoj pasmine. Ljude, koji nisu podupirali Stephanitzova usmjerenja, kao i zanesenjake koji su previše idealizirali razvoj pasmine, odstranili su iz društva. Kompromisa u nastajanju njemačkog ovčara jednostavno nije bilo. Iznenađujuće je zapravo to da se u više od sto godina postojanja pasmina nije značajno promijenila. U osnovnom obliku skoro je jednaka prvobitnom psu. Zato je Stephanitzova knjiga "Njemački ovčar riječima i slikom" još uvijek aktualna i do sada je doživjela nevjerojatan broj izdanja.

Kada je 22.IV.1936. godine Max von Stephanitz umro na njegovom je pogrebu jednu minutu lajalo 700 njemačkih ovčara.

Za njemačke ovčare važe nadasve dosljedna i stroga uzgojna pravila. Ženka prvi put može imati mlade kada napuni 16 mjeseci, a mužjak mora biti star 24 mjeseca da dobije dozvolu za oplođivanje. Svaki rasplodnjak mora imati pozitivnu ocjenu vanjštine. Takvi mužjaci moraju imati obavljen IPO-1, a za ženke će takav zahtjev biti uskoro postavljenn. Uz to svaki pas mora imati rendgenom slikane kukove. Uzgojni pregledi njemačkih ovčara organizirani su svake godine i u različitim hrvatskim krajevima.

U Njemačkoj je uzgojni pregled prava predstava, u kojoj sudjeluje oko 5 000 njemačkih ovčara. Zadnjih godina odabiru 15 najboljih pasa, koji zatim najviše utječu na uzgoj. Najbolji pas s takvih predstava postiže vrlo veliku cijenu od oko 150 000 DEM.

Za koga je njemački ovčar Njemački je ovčar primjeren za svakog ljubitelja pasa, i uz barem malo dosljedan odgoj nije problematičan. Unutrašnje su tvrdi psi, ali nisu napadački nastrojeni. One koji nose agresivnost izdvajaju iz uzgoja. Postoji bogat izbor čudesnih ovčara. Možemo birati medu tzv. izložbenim i radnim linijama. Kada kupimo njemačkog ovčara moramo znati da smo kupili radnog psa s kojim se treba baviti. To nije pas kojeg ćemo zatvoriti u pseću kućicu, iako se to, nažalost, vrlo često događa. Život na slobodi umara njemačkog ovčara, a život u obitelji psihološki ga uravnoteži. Tjelesnu kondiciju je najprimjerenije održavati trčanjem uz bicikl (pas mora trčati u kasu, ne u galopu). Kupite li njemačkog ovčara, na dan ćete mu morati posvetiti najmanje dva sata. Svo njemu posvećeno vrijeme vratit će vam s kamatama.

(Podaci o pasmini su preuzete iz knjige: "Velika knjiga o psima", autora Ulrich Klevera
izdavač - Primula d.o.o., Ičići)

Opći izgled:Njemački ovčar je pas iznad srednje veličine. Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Treba mjeriti štapom, pošto se dlaka pritisne uz tijelo, i to po vertikali koja ide od grebena do tla, a dodiruje lakat. željena visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje iznad i ispod ove mjere umanjuje radnu i uzgojnu vrijednost. Njemački ovčar je malo izdužen, snažan i muskulozan. Kosti su mu lake ali snažne. Odnos između visine i dužine, kao i stav i položaj nogu tako su usklađeni da omogućavaju dugačak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na nevrijeme. Treba težiti ka dopadljivom izgledu psa, ali time ne treba dovoditi u pitanje upotrebljivost psa. Obilježja spola treba da su jasna i izrazita, što znači muževnost psa i ženstvenost kuje treba da su očigledni.
Njemački ovčar koji odgovara pasminskom tipu ostavlja na promatrača utisak urođene snage, inteligencije i okretnosti, potpuno skladne građe u kojoj ništa nije suvišno ili nedostaje. Način na koji se pas kreće i kako se ponaša mora jasno pokazati da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihički uvjeti koji mu omogućavaju da u svako doba i sa najvećom izdržljivošću bude korišten kao radni pas. I kada je najživljeg temperamenta mora da bude vodljiv, da se prilagođava svakoj situaciji i da određene poslove izvršava sa radošću i voljom. Mora iskazivati srčanost i čvrstinu i, kad treba, mora da brani svog gospodara ili njegovo imanje. Mora da rado napada kad to njegov gospodar želi; mora da bude vrlo oprezan, pa ipak prijatan kućni drug, blag u odnosu na povjerenu mu okolinu, naročito prema djeci i ostalim životinjama, a otvoren u općenju sa ostalim ljudima; sve u svemu, skladna slika prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva poštovanje.

Položaj nogui hod:Njemački ovčar je kasač. Njegov način hoda je dijagonalni redoslijed pokreta nogu, tj. on sustiže prednju lijevu nogu zadnjom desnom i obratno. Zbog toga njegove noge treba da su tako jedna prema drugoj postavljene, odnosno da budu u takvom kutu, da pas istura zadnje noge do sredine svog tijela i da sa prednjim nogama zahvaća isto toliki prostor ispred sebe, a da se pritom linija leđa bitno ne mijenja. Kad je odnos visine i dužine pravilan i kada je dužina kostiju u odgovarajućem razmjeru, pas ima dugačak i nizak korak što stvara utisak da pas bez ikakvog naprezanja ide naprijed. Ako je glava naprijed isturena, a rep malo uzdignut, onda se pri ravnomjernom i mirnom kasu ima utisak da, počevši od vrhova ušiju pa putem vrata, leđa, sve do vrha repa, postoji blago zatalasana linija.

Odlike karaktera:Karakteristična svojstva čistokrvnog njemačkog ovčara su: čvrstina nerva, pažljivost, iskrenost, budnost, vjernost, nepodmitljivost, kao i srčanost, borbenost i oštrina. Ova svojstva čine da je on vrlo pogodan za svaku upotrebu, a naročito se upotrebljava kao pas čuvar, pratilac, pas za zaštitu i kao pas stražar.

Glava:Odgovara veličini tijela, ne treba biti teška; opći utisak da je glava suha, umjereno široka između ušiju.

Čelo:Sprijeda i sa strane gledano, čelo je malo zaobljeno, brazde na sredini ili je slabo označena.

Obrazi:Obrati su lagano zaobljeni sa strane i nisu izbočeni.

Gornji dio glave:Odozgo gledano glava se od ušiju ka nosu postepeno i ravnomjerno sužava, sa kosim ali ne oštro izraženim stopom i završava se dugačkom i suhom njuškom u obliku klina.

Njuška:Njuška je snažna.

Usne:Usne (labrnje) su zategnute, suhe i pripijene.

Nosnik:Nosnik je prav i gotovo usporedan sa produženom linijom čela.

Zubi:Zubi su vrlo snažni; škarasti sjekutići oštro prelaze jedan preko drugog, ali to nije podgrizač, a još manje predgrizač.

Uši:Srednje veličine, uši su, u osnovi, široke, visoko nasađene, uspravno nošene, sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave uši. Diskvalificiraju se psi sa odsječenim i oborenim ušima. štencima i mladim psima uši ponekad vise do četvrtog ili šestog mjeseca, a katkad i duže.

Oči:Srednje veličine, oči su bademastog oblika. Malo koso postavljene, ali nisu "buljave". Boja očiju, po mogućnosti je tamna. Izraz očiju je živahan i "pametan".

Vrat:Snažan sa dobro razvijenim mišićima, srednje dužine, bez podgušnjaka (fanona). Kad je pas uznemiren vrat je uspravan, inače je ravno nošen.

Trup:Grudi duboke, ali ne pretjerano široke. Rebra nisu ni ravna ni bačvasto zaobljena. Trbuh umjereno pribran. Leđa, uključujući i slabinski dio, ravna i snažna, ne pretjerano dugačka između grebena i sapi. Dužina trupa treba da bude veća od visine grebena. Odbacuju se kvadratični i visokonogi psi. Slabinski dio leđa je širok i snažan, a sapi su duge i blago se spuštaju.

Rep:Kitnjasto četkast, dopire do skočnog zgloba i katkad je pri vrhu u stranu zavrnut, iako je to nepoželjno. Kad pas miruje, rep u blagom luku vidi nadolje, a kad je pas uznemiren ili kad se kreće, jače savijen i podignut. Rep ne smije da bude ni pravo niti malo zakovrnuto iznad leđa nošen. Umjetno prikraćen rep odbacuje se.

Prednje noge:Plećke dugačke i kosa postavljene, ravne i nisu naprijed postavljene. Nadlaktica se spaja s plećkom pod gotovo pravim kutom i mora biti kao i plećka, dobro snabdjevena mišićima. Podlaktica je, gledano sa svih strana, prava. Veze su čvrste, ali ne previše krute. Laktovi nisu ni istureni niti priljubljeni.

Zadnje noge:Butine široke, sa snažnim mišićima. Butnjače prilično dugačke i sa strane gledane koso su postavljene prema odgovarajućoj dugačkoj goljenici. Skočni zglob, kao i zadnje došaplje, snažni i čvrsti.


Šape:Okrugle, kratke, stisnute i zaobljene. Tabani vrlo tvrdi. Nokti kratki i snažni, u većini slučajeva tamne boje. Ponekad se javljaju zaperci na zadnjim nogama. Pošto zaperci većinom prouzrokuju raskrečen - širok hod, a mogu da dovedu i do ozljede nogu, treba ih odmah po rođenju otkloniti.

Boja:Crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili sa pravilnim smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama, a također i sa crnim plaštem; tamno osjenjeni (crna osjenjenja na sivoj i svijetlomrkoj osnovi sa odgovarajućim svjetlijim oznakama) tzv. boja vuka ili prastara boja divljeg psa. Dozvoljene su male bijele oznake na grudima. Poddlaka je, osim u crnih pasa, uvijek svjetlije boje. Konačna boja štenca može se utvrditi tek pošto izbije pokrovna dlaka.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://dogsrule.forumhr.com
RottieBroj postova : 16
Join date : 01.11.2008

PostajNaslov: Re: njemacki ovcar   sub stu 01, 2008 11:00 pm

Ja sam kao mala imala Nemačkog Ovčara koji se zvao Bak. Bila sam mala i sećam se da je valjda imao oko 4-5 meseci kada je uginuo, ali meni su rekli da je ukraden... Ne znam šta je tačno bilo, bila sam mala. Bio je jako sladak i nežan, a noću bi se uvukao kod mene u krevet, čuvajući me. Bio je krupan(ne debeo već prirodno krupan) ali nežan i blesav.

Evo neke slike Nemačkih Ovčara:

[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
njemacki ovcar
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
All about dogs :: FCI Grupe :: FCI I-
Forum(o)Bir: