All about dogs


 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  Login  

Share | 
 

 ardenski govedar

Go down 
Autor/icaPoruka
doby_rott
Admin


Broj postova : 18
Join date : 01.11.2008

PostajNaslov: ardenski govedar   sub stu 01, 2008 7:31 pm

ARDENSKI GOVEDAR [FCI No. 171]
Originalni naziv rase: BOUVIER DES ARDENNES
Zemlja porijekla: BELGIJA
Sekcija: 2
Podsekcija:

U belgijskim Alpama (Ardenes) su ga oduvijek nazivali stočarskim psom i koristili ga zbog njegovih sposobnosti. Ime nije dobio po fizičkom izgledu, već po sposobnosti sakupljanja i vođenja stoke u regiji iz koje potječe (bouvier, franc. = sakupljač stoke). Oštra klima, teško specifično područje rada, zahtjevan teren i skromni životni uvjeti regije oblikovali su ovu pasminu. Samo najotporniji i najradišniji od namjerno ograničenog broja primjeraka ostavljani su da vode stada, koja su se najčešće sastojala od krava muzara i ovaca, ali i svinja i konja u 19. stoljeću. Od 19. stoljeća koristili su se za traganje za jelenima i veprovima, a za vrijeme Drugog svjetskog rata njima su se počeli služiti krivolovci. Na kraju 19. stoljeća stočarski je pas izgledao poput ovčara s oštrom dlakom, ali je bio jači, veći i oštriji. Počeli su se izlagati na izložbama u Belgiji, kako bi se pokušalo ustaliti karakteristike pasmine. Na izložbi u Liege-u 27.travnja 1903. godine (kako doznajemo iz nepotpunih podataka), profesor Reul otkrio je Toma, prvi idealan primjerak pastirskog psa.
1913. godine osnovano je "Društvo za unarijeđenje pastirskih pasa provincije Liege i Ardena" i odmah predlaže standard pasmine. Konačni oblik standarda pihvaćen je u Belgiji 1923., te objavljen od strane FCI-ja 16.lipnja 1963. Nestanak mnogih farmi u Ardenskim Alpama, uz smanjenje broja stada krava, značajno su smanjili broj radnih pasa.
Negdje 1985. godine kinofili koji su skupljali kolostrum (prvo mlijeko) od krava muzara, otkrili su nekoliko preostalih Ardenskih Bouviera, manje - više tipičnih predstavnika pasmine. Oko 1990. godine nekolicina uzgajivča krenula je sa uzgojem primjeraka sličnijim standardu, a započeli su upravo s Ardenskim primjercima. Začudo, njihova iznimna sposobnost vođenja stada potakla je nekoliko stočara i ovčara sa sjevera zemlje da započnu s uzgojnim programom od linije uvedene u te krajeve oko 1930. godine. Uzgoj je provođen s pažnjom i vrlo diskretno, tako da su ovu uzgojnu liniju službeni državni kinofili otkrili tek 1996. godine.
Izvorno stočarski pas korišten na otvorenom za težak posao sakupljanja, čuvanja i dovođenja stoke.
Danas je to dobar višenamjenski radni pas i specijalizirani čuvar stoke i vlasništva, što se postiže uz minimum treninga za maksimalnu učinkovitost.

Opći izgled: Otporan i snažan pas srednje veličine koji ne radi ustupke eleganciji. Zbijene je i kompaktne građe tijelam sa težim kostima nego što bi se to reklo po njegovoj veličini i moćnom glavom. Najbolje ga opisuju pridjevi kvadaratičan, kompaktan i mišićav. Njegova oštra kuštrava dlaka (osim na glavi gdje je kraća i ravna), uz brčiće i bradicu daju mu pomalo strog izgled. Ardenski Bouvier ocjenjuje se u svom prirodnom stavu, bez fizičkog kontakta s handlerom i namještanja.

Bitne proporcije:

- Dužina od ramena do repa otprilike je jednaka visini u grebenu;
- Dubina prsa iznosi otprilike polovinu visine u grebenu;
- Glava je relativno kratka, dok je njuška vidljivo kraća od lubanje koja je nešto duža nego šira.

Ponašanje/temperament: Ardenski Bouvier je pas velike snage i izdržljivosti. Zaigran je, znatiželjan, okretan i društven. Njegova je glavna kvaliteta prilagodljivost, pa se osjeća opušteno u svakoj situaciji. Tvrdoglav je i iznimno hrabar kad treba obraniti "njegove" ljude, vlasništvo i teritorij.

Glava:Snažna, prilično kratka.

Lubanja: Široka i ravna, s gornjom ravninom paralelnom s linijom njuške. Čeono i zatiljno ispupčenje su praktički nevidljivi. Očni lukovi su naglašeni čupavim obrvama. Jagodične kosti nisu prevelike, niti su previše zaobljene.

Stop: Vidljiv, ali ne pretjerano izražen.

Nos: Širok, uvijek crn.

Njuška: Široka, puna i dobro popunjena ispod očiju, vidljivo kraća od lubanje. Prekrivena je uspravnom dlakom koja prekriva unutarnji kut oka. Gledano sa strane, njuška i obrazi tvore neprekinutu liniju.

Usne: Tanke, čvrsto prianjajuće, uvijek crne na rubovima. Kut usana ne smije biti ovješen. Gornja i donja usnica, donja čeljust i brada prekriveni su 5-6 centimetara dugim dlakama koje formiraju brkove i bradicu.

Čeljust/zubi: Čeljust je snažna. Zubalo bi trebalo biti potpuno kao što je propisano. Prihvaća se nedostatak dva prva pretkutnjaka, dok se zadnji kutnjaci ne gledaju. Očnjaci kod škarastog zagriza postavljeni su u obliku otvorenog luka. Klještasti zagriz bez nedostatka kontakta se prihvaća, ali se ne preferira. Usna šupljina trebala bi biti što više pigmentirana.

Obrazi: Ravni, ali mišićavi.

Oči: Srednje veličine, ne previše razmaknute, blago ovalnog oblika, niti okrugle niti izbočene, što tamnije moguće. Kapci su crno obrubljeni, a sluznica oka ne bi smjela biti vidljiva.

Uši: Uspravne. Visoko postavljene, trokutaste, prilično male. Poravnate vrhom ne bi smjele dosezati dalje od vanjskog očnog kuta. Preferiraju se uzdignute uši usmjerene ravno prema gore. Jednako su prihvatljive i ravne uši s vrhovima koji padaju prema naprijed,te poluuzdignute uši koje padaju prema van.

Vrat: Jak, mišićav, dobre dužine, umjereno zaobljen, u blagom luku, nošen dovoljno visoko, bez nabora.

Tijelo: Snažno ali ne teško, rebra više zaobljena nego ravna. Dužina od vrha ramena do korijena repa otprilike jednaka visini u grebenu. Kompaktan.

Gornja linija tijela: Vodoravna, široka, moćna i čvrsta.

Greben: Blago izražen.

Leđa: Mišićava, dobro povezana. Gipka bez dojma slabosti.

Bokovi: Kratki, široki, mišićavi, gledano poprečno prilično ravni.

Slabine: Široke, u laganom padu, poželjno vodoravne.

Prsni koš: Širok, seže do laktova, rebra dobro zaobljena posebno u prvoj trećini. Donja strana prsa bi poprečno trebala posjedovati određenu zaobljenost. Prsa su prilično široka gledano sprijeda.

Donja linija tijela: Trbuh je prilično zaobljen i lagano uvučen.

Rep: Većinom kratkorepi, a dosta ih se rađa i bez repa. Rep je debeo i visoko postavljen.

Kratki rep: Slijedi liniju tijela. U zemljama u kojima je kupiranje zabranjeno, rep se ostavlja prirodnim.

Prednje noge: Snažne kosti. Mišićave prednje noge su okomite gledane iz svih kuteva i paralelne gledano sprijeda.

Ramena: Umjereno duga i zaobljena s čvrstim mišićima.

Nadlaktice: Duge, mišićave.

Laktovi: Čvrsti, ne strše ni unutra niti van.

Podlaktice: Ravne i snažne.

Skočni zglob: Stabilan i jasno izražen, nisko postavljen.

Došaplje: Čvrsto, kratko i u vrlo blagom padu.

Prednje šape: Okrugle, kompaktne, zaobljeni prsti; tamni,čvrsti i elastični jastučići (mekuši), jaki i tamni nokti.

Stražnje noge: Moćne, mišićave, pod umjerenim kutem gledano straga. Gledano iz profila, stopalo mora biti postavljeno neposredno iza kraja okomite linije leđa.

Bedra: Vrlo mišićava s jasno istaknutim mišićima.

Potkoljenice: Umjerene dužine, dobro mišićave.

Gležanj: Nisko postavljen, širok i čvrst.

Došaplje: Gledano iz profila u blagom padu. Nema petog prsta.

Stražnje šape: Kao i prednje.

Kretanje:Udovi se pomiču paralelno ostajući u ravnini sa tijelom i ne skreću. Uobičajeni način kretanja je brzi hod i živahan kas. Ardenski bouvier obično ne galopira, ali se može okrenuti u trenu, bez obzira na brzinu i korak. Pri kasu ostaje u kontaktu s tlom, uz oštar pokret stražnjeg dijela tijela i gornjim dijelom tijela u ravnini. Pas se ne bi smjeo vući. Kako se radi o aktivnom psu, Ardenski Bouvier rijetko ostaje mirnim. Kad ne vodi stado, zbog svoje sklonosti ka usmjeravanju često slijedi vlasnika optrčavajući ga u polukrugu.

Koža:Čvrsto prianja, bez nabora, ali elastična. Rubovi kapaka i usnica su uvijek dobro pigmentirani.

Dlaka:Pokrov mora omogućavati psu da živi vani, čuva i vodi stado, bez obzira koliko lokalni vremenski uvjeti bili ekstremni. Podlaktice su prekrivene kraćom tanjom dlakom, pomalo zamršenom koja im daje pomalo cilindričan izgled, uz dodatak kratkih pramenova sa stražnje strane. Duga dlaka sa stražnje strane bedara daje dojam "gaća". Uške su izvana prekriven kratkom, mekom i ravnom dlakom uz tu i tamo koju dužu dlaku. Slušni je kanal zaštoćen dužim dlakama koje se spajaju sa dlakama oko vrata koje padaju prema nazad tvoreći dojam ovratnika. Područje među jastučićima prekriveno je vrlo kratkim dlakama.

Poddlaka je vrlo gusta bez obzira na sezonu i još bujnija zimi, štiteći psa od ekstremnih vremenskih uvjeta. Prisutna je i na udovima, a njezina je dužina otprilike pola dužine gornjeg pokrova.

Boja:Prihvatljive su sve boje osim bijele, a boja poddlake varira zavisno od nijanse gornjeg sloja dlake. Bijela oznaka na prsima ili vrhovima prstiju je prihvatljiva iako nije poželjna. Pokrov se često sastoji od mješavine sivih, bijelih i žutosmeđih dlaka; sivi pokrov varira od svijetlosive do tamnosive; smećkasti, crveni ili blijedožuti pokrov.

Veličina i težina:

Visina u grebenu:
- 56-62 cm za mužjake
- 52-56 cm za ženke
Tolerira se 1 cm više ili manje.

Težina:
- 28-35 kg za mužjake
- 22-28 kg za ženke

Greške:Bilo kakvo odstupanje od navedenog standarda smatra se greškom čija bi se ozbiljnost trebala razmatrati proprcionalno njezinoj veličini.

- pretežak, previše elegantan, previsok,
- loše proporcije glave, nedostatak paralelnih linija,
- preuska njuška,
- preslabo ili previše odlakana glava,
- "rimski" ili stršeći nos,
- preizražen ili premalen stop,
- previše zaobljena lubanja,
- loše postavljeni očnjaci,
- nedostatak jednog očnjaka, jedne petice ili šestice,
- svijetle, okrugle, izbočene ili upale oči,
- uši preširoke u korijenu, nisko postavljene, zaokruženi vrhovi; previše razmaknute ili previše skupljene u uspravnoj poziciji.
- nježan, dug, ukočen vrat,
- slaba, duga ili uska leđa i/ili slabine; iskrivljena ili ispupčena leđa.
- nedovoljno duboka prsa, bez poprečne zaobljenosti gledano odozdo, preuska prsa,
- prenisko postavljen rep, previsoko nošen, podvučen, iskrivljen u stranu,
- ukočeno kretanje, bez poleta, sitan korak, konjski kas,
- nedovoljno oštra, polegnuta dlaka, premalo ili previše odlakana glava, preduga dlaka na lubanji, premalo ili previše odlakani udovi, čuperci dlake na dužem repu
- nedovoljno gusta, prekratka ili preduga poddlaka,
- previše bjelina na prsima ili stopalima,
- plašljiv, pokoran,

Diskvalifikacijske pogreške:

- agresivan ili nervozan,
- van standarda
- nedostatak pigmenta na nosu, usnicama, očnim kapcima
- predgriz ili podgriz, otvoreni zagriz, iskrivljena usta
- nedostatak jednog gornjeg ili donjeg sjekutića, kutnjaka ( šestice ili sedmice, ali ne i osmice), jedne petice uz još jedan zub, ili ukupno tri i više zuba koji nedostaju.
- oči žute, kose, divljeg izgleda.
- uši padajuće ili položene ravno uz obraze.
- uzdignuti tanki rep ili zakovrčan rep.
- sva dlaka svedena na istu dužinu
- dlaka duga ili vrlo kratka,ravna ili kovrčava, vunasta ili svilenkasta,
- premalo odlakana ili previše odlakana glava tako da dlaka potpuno skriva oči ili čak oblik glave,
- nedostatak poddlake.
- bijela ili bjeline bilo gdje osim na prsima i prstima.
- izvan granica određenih standardom.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://dogsrule.forumhr.com
 
ardenski govedar
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
All about dogs :: FCI Grupe :: FCI I-
Forum(o)Bir: